Start > Alla nyheter och artiklar > Vatten - för att nå bra form

Vatten - för att nå bra form

Man måste dricka vatten varje dag. Alla är överens om detta och att vatten är nyttigt är alla också överens om. Frågan som vi kommer att ta upp här är: Hur mycket vatten behöver du som tränar?

Hur mycket vatten behöver en normalperson?

En normalperson behöver ca 2 ½ liter vatten per dag. Av detta får vi i oss ca 1 ½ liter via maten som vi stoppar i oss, och det bildas ca 3 dl vatten när kroppen bryter ner proteiner. Detta innebär att en normalperson behöver endast dricka 1 liter vatten per dag. En person som tränar behöver naturligtvis dricka betydligt mer.

Naturligtvis är vatten viktigt för alla personer, oavsett om du tränar eller inte, men den som tränar svettas bort en hel del och behöver därför betydligt mer vatten än de som inte tränar.

Många dricker vatten fel

Det som många gör fel är att de dricker för mycket vatten på en gång. Det är nämligen mycket bättre att dricka lite vatten oftare istället. Det som händer om du dricker mycket vatten på en gång är att du kissar ut en hel del av det, men om du tar det i små portioner så hinner kroppen att ta upp nästan allt vatten och kommer kroppen tillgodo. Obs! Detta gäller inte bara under träningspasset utan under hela dagen.

Vatten under träningspasset

Hur viktig ditt vätskeintag är under själva träningspasset är beroende på hur din vätskebalans är inför träningspasset. Om du inte har druckit tillräckligt innan träningspasset (lite och ofta) så fungerar inte blodcirkulationen lika bra och detta medför att blodet inte kan få ut värmen som bildas i kroppen (från musklerna till huden, vad vi normalt kallar svettas).

Oftast går det bra att genomföra ett träningspass med för lite vatten i kroppen, men återhämtningen efter träningen blir betydligt sämre och tar längre tid. Tränar du mycket och ofta så kommer detta att påverka dig negativt och du kommer oftare att få en huvudvärk som en direkt konsekvens av detta.

Exakt hur mycket vatten som en tränande person behöver dricka är svårt att säja. Det beror på många faktorer men det två viktigaste är antagligen hur mycket du svettas och hur långt ditt träningspass är.

Bör du få i dig mer än bara vatten?

Är ditt träningspass längre än en timme så är det bra att inte bara dricka vatten utan fylla på med kolhydrater och lite salt. Detta kan fås genom diverse olika sportdrycker. 


Nyheter och Artiklar

Tips på rolig konditionsträning

Många som styrketränar gillar inte konditionsträning, så vi tänkte att vi skulle ge några tips på hur man kan göra konditionsträningen lite roligare.

10 tips för bättre gympass

Se till att dina gympass blir mer effektiva och roligare genom att följa dessa 10 tips.

Vatten - för att nå bra form

Man måste dricka vatten varje dag. Alla är överens om detta och att vatten är nyttigt är alla också överens om. Frågan som vi kommer att ta upp här är: Hur mycket vatten behöver du som tränar?

Med stegräknare i Växjö kommun

Med en stegtävling som de kallar "Gå till Paris" har Växjö kommun uppånått mycket bra resultat som många bara kan drömma om och sjukdagarna på kommunen har reducerats kraftigt.

Vila dig i form

Att ligga i soffan, äta god mat och sova lite extra på morgonen kan göra underverk med din kropp. Det är under återhämtningen som alla muskler växer och då din träning ger dig alla positiva hälsoeffekter.

Minska vikt framför din TV

Många hoppar över sin träning för att istället koppla av framför TV'n. Men varför inte förena nytta med nöje och ta fram en träningsmaskin och träna framför ditt favoritprogram.