Start > Alla nyheter och artiklar > Ät och vila dig i form

Ät och vila dig i form

Att ligga i soffan, äta god mat och sova lite extra på morgonen kan göra underverk med din kropp. Det är under återhämtningen som alla muskler växer och då din träning ger dig alla positiva hälsoeffekter.

Mat, träning och vila

Det är många som tror att ju mer man tränar ju bättre mår man och ju finare mage och starkare ben får man. Det är helt fel. Nåja, självklart så är det bra att man tränar mycket, men om kroppen inte får ordentligt med vila så hjälper inte all den hårda träningen.

Likaså om kroppen inte får i sig all byggmaterial viktiga näringsämnen via maten vi äter, så hjälper inte träningen något. Det är med hjälp av mat, träning och vila som vi åstakommer det vi är ute efter (må bättre, finare kropp, mer vältränad kropp, bättre kondition mm).

Kroppens eget dopingpreparat

Sömnen är kroppens eget dopingpreparat. När vi sover minska våra stresshormoner, tillväxthormoner ökar och detta medför att man stärker och bygger upp kroppens skelett och muskler. Rekommendationen är att man ska sova minst 8 timmar per dygn för att kunna få ut maximal effekt av sin träning.

Tänk på hur du gör innan du lägger dig, det påverkar mer än man kan tro. Träna inte de sista 2 timmarna innan du ska lägga dig. Ät inga stora måltider och drick inte kaffe eller te precis innan du ska lägga dig. Lägg dig inte om du inte är trött och blir du trött tidigt på kvällen, försök då att utnyttja detta till din fördel och lägg dig tidigt den kvällen.

Mellanmål och återhämtningsmål

Se till att äta ett bra mellanmål mellan de ordinarie måltiderna om du tränar mycket. Före ett träningspass (cirka 1-2 timmar före) bör man ha laddat batterierna med ett ordentligt mellanmål (eller huvudmål), samt fylla på med vätska. Följer man dessa råd så har man en bra grund att starta träningen med.

Direkt efter träningen rekommenderas att man tar ett litet återhämtningsmål, gärna direkt i omklädningsrummet. Man kan t.ex. ta en ost- och skinkmacka eller några bananer. Till det är det bra att dricka lite mjölk eller drickyoghurt.

4 faktorer med negativ inverkan

Vardagsstress, för lite mat, överdriven träningsmängd och att man slarvar med sömnen är fyra olika faktorer som verkar ha ungefär samma negativa inverkan på träningsresultaten och hälsan. Man kan då tänka sig hur det skulle vara om flera av dessa faktorer (eller rentav alla), samverkar i ditt vanliga liv. Om det är på detta vis, så är det dags för en förändring. Eller vad tycker du? 


Nyheter och Artiklar

Tips på rolig konditionsträning

Många som styrketränar gillar inte konditionsträning, så vi tänkte att vi skulle ge några tips på hur man kan göra konditionsträningen lite roligare.

10 tips för bättre gympass

Se till att dina gympass blir mer effektiva och roligare genom att följa dessa 10 tips.

Vatten - för att nå bra form

Man måste dricka vatten varje dag. Alla är överens om detta och att vatten är nyttigt är alla också överens om. Frågan som vi kommer att ta upp här är: Hur mycket vatten behöver du som tränar?

Med stegräknare i Växjö kommun

Med en stegtävling som de kallar "Gå till Paris" har Växjö kommun uppånått mycket bra resultat som många bara kan drömma om och sjukdagarna på kommunen har reducerats kraftigt.

Vila dig i form

Att ligga i soffan, äta god mat och sova lite extra på morgonen kan göra underverk med din kropp. Det är under återhämtningen som alla muskler växer och då din träning ger dig alla positiva hälsoeffekter.

Minska vikt framför din TV

Många hoppar över sin träning för att istället koppla av framför TV'n. Men varför inte förena nytta med nöje och ta fram en träningsmaskin och träna framför ditt favoritprogram.