Start > Träningsredskap > Ergometer

Ergometer

En apparat som är till för att mäta effektuttagen från muskler kallas ergometer. En vanlig form av ergometer är en vanlig motionscykel. Den mäter hur mycket arbete benmusklerna utför.

Ergometrar och motionscyklar är de vanligaste träningsredskapen för hemmet. Knäna belastas betydligt mindre än t.ex. när man springer på riktigt, och den runda rörelsen skonar lederna.

Ergometer - med lägsta priset garanti

Köp en ergometer från Sporttema som garanterar lägsta priset, så kallad "Lägsta priset garanti".


Ergometrar jämfört med motionscyklar

Ergometrar justeras elektroniskt, i motsats till motionscyklar som ofta justeras mekaniskt. Ergonometrarna har dessutom en mer exakt belastningsstyrning och visar alla värdens med hög precision. Enligt en europeisk norm (DIN EN 957-1/5) måste trampkraften i ergometrar alltid anges i watt, medan motionscyklar kan välja att visa endast belastningsnivån (t.ex. nivå 1-10). Tack vare dessa hårda krav på exakthet är ergometrar mycket lämpliga för terapeutiska ändamål.

Bromssystem

De allra flesta ergometrar som företagen erbjuder regleras motståndet via magnetbromssystem. Doseringen på ett magnetbromssystem är mycket mer noggrann och exakt än hos vanliga motionscyklarna. Därför att dessa träningsredskap är normerade och elektroniskt exakt justerade får belastningen anges i watt.Trampmotstånd, trampfrekvens och trampkraft

På de ergometrar där det avgörande är varvtalet, visas hela tiden den aktuella trampkraften i watt. Däremot hos ergometrar som inte är beroende av varvtalet, där kan du själv välja belastningen i förväg. När du trampar fortare sjunker trampmotståndet och är trampfrekvensen för låg ökas trampmotståndet så att du fortfarande behåller den inställda belastningsnivån. Med en ergometer som kör oberoende av varvtalet tränar du hela tiden exakt med just den belastning som din läkare (eller du) bestämmer. Just p.g.a. denna anledning används dessa modeller framför allt inom rehabiliteringen, terapin, för den doserade träningen för hjärtat och för cirkulationsorganen eller även inom elitidrotten.

Träningsdator

Funktionerna som finns på en ergometer kan vara rätt omfattande med hjälp av en träningsdator, som ingår i en ergometer. Vill man ha mer funktioner så kommer det också att kosta mer. De bättre redskapen erbjuder dessutom olika installerade träningsprogram. Men som sagt var billigare verktyg mindre finesser, dyrare verktyg bättre finesser.

Svänghjul

Rent generellt kan man säja att ju tyngre svänghjulet är, ju jämnare och lugnare är maskinens gång. Undantagna är ergometrar i Daum-ergobikes och Tunturi T-serien. Detta p.g.a. att svänghjulets enorma rotationshastighet gör att det inte behövs något tungt svänghjul för att utföra jämna varv.

Bra alternativ till ergometerLäs mer : Ergometer på WikipediaNyheter och Artiklar

Tips på rolig konditionsträning

Många som styrketränar gillar inte konditionsträning, så vi tänkte att vi skulle ge några tips på hur man kan göra konditionsträningen lite roligare.

10 tips för bättre gympass

Se till att dina gympass blir mer effektiva och roligare genom att följa dessa 10 tips.

Vatten - för att nå bra form

Man måste dricka vatten varje dag. Alla är överens om detta och att vatten är nyttigt är alla också överens om. Frågan som vi kommer att ta upp här är: Hur mycket vatten behöver du som tränar?

Med stegräknare i Växjö kommun

Med en stegtävling som de kallar "Gå till Paris" har Växjö kommun uppånått mycket bra resultat som många bara kan drömma om och sjukdagarna på kommunen har reducerats kraftigt.

Vila dig i form

Att ligga i soffan, äta god mat och sova lite extra på morgonen kan göra underverk med din kropp. Det är under återhämtningen som alla muskler växer och då din träning ger dig alla positiva hälsoeffekter.

Minska vikt framför din TV

Många hoppar över sin träning för att istället koppla av framför TV'n. Men varför inte förena nytta med nöje och ta fram en träningsmaskin och träna framför ditt favoritprogram.