Start > Träningsredskap > Fettmätare

Fettmätare

En fettmätare kan vara ett verktyg för att upptäcka att man har ett eller är på väg att få ett hälsoproblem och behöver förändra sitt liv. Fettmätning är också en motivationshöjare, genom att man använder den regelbundet.

Fettmätare - med lägsta priset garanti

Köp en fettmätare från Sporttema som garanterar lägsta priset, så kallad "Lägsta priset garanti".

Fettmätare jämfört med "BMI och en vanlig våg"


Att använda BMI och en vanlig våg tillsammans resulterar i dåliga mått på hur mycket fett du släpar runt på. Framförallt är det så att om du avviker i muskelmassa från genomsnitten blir värdena helt felaktiga. Eftersom kroppen utvecklar muskler när man tränar så är det vanligt (när man försöker gå ner i vikt) att man i början ligger kvar på sin vikt, trots att man tappat fett. En fettmätare kan i detta läge hjälpa till med motivationen, genom att visa att du verkligen har tappat fett (vilket inte vågen gjorde).

Eftersom BMI utgår från vikt och längd så innebär det att den metoden inte skiljer mellan muskelmassa och fett, vilket gör att BMI inte fungerar som ett bra mått för att mäta fetthalten i en människa. Diverse forskning har också visat på att BMI inte är en bra på att indikera t.ex. på risken för kärl- och hjärtsjukdomar

På grund av detta är BMI ett dåligt mått. Metoden håller inte heller vid mätning av viktminskning på grund av att en "förbättring" lika gärna kan vara en försämring, för att du kan har bantat bort muskler istället för fett.

En fettmätare ökar motivationen

Det som de flesta verkligen vill är att minska fettet i kroppen, inte nödvändigtvis att gå ner i vikt. Det viktiga är att inte bränna bort muskler. När man börjar motionera så blir man av med fett, men det är inte säkert att man går ner i vikt för det, därför att utvecklingen av muskler har också kommit igång tack vare träningen.

Om det är så att man ligger kvar på samma vikt trots ändrad kost och träning är det lätt att tappa motivationen. Det är här som en fettmätare kommer in i bilden. Den kan med stor träffsäkerhet öka motivationen genom att visa att man verkligen har tappat fett.

Vad innebär fettmätning med BIA?

Idag finns det flera metoder som används för att mäta hur mycket fett man bär på. En väldigt vanlig metod är BIA (Bioelectrical Impedance Analysis).

BIA avgör impedansen, vilket innebär motståndet för växelström. Impedansen varierar beroende av storleken på vävnadens innehåll av vatten. Beroende på hur mycket vatten vävnaden innehåller, så kan man uppskatta andelen fett.

BIA finns inbyggt i särskilda vågar och de finns även portabla fettmätare av olika slag. Metoden är mycket populär, framförallt för att utrustningen är billig och fungerar idag tillräckligt korrekt.

Fettmätare för hemmabruk

De fettmätare som har ett rimligt pris och är till för hemmabruk, använder alla tekniken med impedans. Hur dessa fettmätare ska användas och hur stor del av kroppen som de kan mäta varierar mellan olika modeller.

Vilken fettmätare ska jag köpa?

Det som kan avgöra vilken fettmätare som man ska köpa kan bero på vad man exakt ska använda den till, och inte minst, hur mycket pengar man vill lägga på en fettmätare.Läs mer : Fettförbränning på WikipediaNyheter och Artiklar

Tips på rolig konditionsträning

Många som styrketränar gillar inte konditionsträning, så vi tänkte att vi skulle ge några tips på hur man kan göra konditionsträningen lite roligare.

10 tips för bättre gympass

Se till att dina gympass blir mer effektiva och roligare genom att följa dessa 10 tips.

Vatten - för att nå bra form

Man måste dricka vatten varje dag. Alla är överens om detta och att vatten är nyttigt är alla också överens om. Frågan som vi kommer att ta upp här är: Hur mycket vatten behöver du som tränar?

Med stegräknare i Växjö kommun

Med en stegtävling som de kallar "Gå till Paris" har Växjö kommun uppånått mycket bra resultat som många bara kan drömma om och sjukdagarna på kommunen har reducerats kraftigt.

Vila dig i form

Att ligga i soffan, äta god mat och sova lite extra på morgonen kan göra underverk med din kropp. Det är under återhämtningen som alla muskler växer och då din träning ger dig alla positiva hälsoeffekter.

Minska vikt framför din TV

Många hoppar över sin träning för att istället koppla av framför TV'n. Men varför inte förena nytta med nöje och ta fram en träningsmaskin och träna framför ditt favoritprogram.