Start > Träningsredskap > Kettlebells


Kettlebells

Kettlebell är ett träningsredskap som kan liknas med en hantagsförsedd kanonkula. Det är lite som ett bärbart gym. Träningsredskapet kettlebell kan du använda för att bli öka din kroppskontroll och balans, bli uthålligare med bättre kondition, och såklart för att öka din styrka och bli allt starkare. Kettlebell passar de som vill träna både ute och de som vill träna hemma. Det är också vanligt att de finns på gym.

Varför använda kettlebells?

Det finns många olika träningsredskap och kettlebell är en av dessa. Olika träningsverktyg passar bra vid olika tillfällen och för olika syften. Vill du ha ett allsidigt träningsredskap så kan en kettlebell passa bra. Med en kettlebell kan träna många olika kroppsdelar. De kroppsdelar som kommer att få största delen av träningen är armar, axlar, skuldror, rygg och mage. Men helt beroende av vilka övningar som du använder dig av så kommer många andra delar av kroppe att bli tränade också.

Det man antagligen mest tänker på när man ser en kettelbell är nog muskler och styrka, men det kan man åstadkomma enklare med bara en vanlig skivstång. Däremot kommer kettelbellträning att hjälpa till med smidighet, kroppskontroll och kondition på ett helt annat sätt än vad en skivstång kan erbjuda.

Kettlebells - med lägsta priset garanti

Köp kettlebells från Sporttema som garanterar lägsta priset, så kallad "Lägsta priset garanti".

Vem kan använda kettlebells?

Träning med kettlebell är en träningsform som utgår från hur vi jobbar med kroppen under vardagen. Träninge har fokus på hela kroppens rörelser där du kommer att förbättrar konditionen, styrkan, stabiliteten, balansen och din koordination. Kettelbellträningen ger alltså stabilitet, ökad rörlighet och styrka i de muskelgrupper som vi normalt använder under en vanlig dag. Det kan handla om att lyfta barnen, bära matkassar, flytta möbler, bygga om huset eller t.o.m. träna inför en fjällvandring. Därför menar vi att kettlebellträning är något som alla kan ha nytta av och alla kan utföra den.

Hur tränar man med Kettlebells?

Det finns massor av övningar av olika slag för träning med kettlebells. Som alltid är det viktigt att värma upp bra, och självklart gör du det med dina kettlebells. Här är en liten lista på diverse övningar som kan vara bra att köra.

 • Uppvärmning med diverse småövningar
 • Res dig upp (från liggande till stående, med en kettlebell och med en rak arm rakt upp)
 • Ryck (klassisk kettelbell-träning)
 • Pressövning (pressövningen är lite enkelt förklarat att svinga kettlebellen och mellanlandat på ditt bröst)
 • Svinga (den mest klassiska kettlebells övningen av alla)
 • Benböj (djupa benböj med en lagom stor kettlebell i händerna framför bröstet)
 • Benböj med armlyft (samma som benböj men med kettlebellen mellan bennen och efter benböjen vidare upp på bröstet och sedan tillbaka ner mellan benen)
 • Magträning (sitt på rumpan, håll kettlebellen med båda händerna över magen och låt den vandra från vänster sida till höger fram och tillbaka)
 • Armhävningslyft (ha 2 kettlebells i händerna och ställ dig i armhävningsställning. Dra upp vänsterhanden med den ena kettlebellen mot bröstet och sedan tillbaks till golvet. Gör samma sak med höger hand)
 • Se videor på hur alla dessa övningar utförs här Video med kettlebellsövningar

Kettlebellträning, fördelar och nackdelar

Som med all träning så finns det både fördelar och nackdelar med just den träningen. Det kan vara bra att veta vilka fördelar men framför allt nackdelarna med en viss träning, så att man inte tränar fel.

Fördelar:

 • Enkelt: En järnkula och du, kan det bli enklare? Med en kettlebell klarar du dig länge, och kan fylla på med fler när du känner för det.
 • Smidighet och koordination: Med en eller flera kettlebells kommer din koordination och smidighet att bli mycket bättre än om du tränade med maskinerna som stå i gymmet.
 • Tidseffektiv: Med kettlebels tränar du många delar av kroppen samtidigt vilket innebär att det är en mycket tidseffektiv träning. Bra träning med en ganska liten träningstid är något som många uppskattar.
 • Uthållighet: Genom att använda rätt lätta kettlebells så finns det många övningar där man kan träna kondistionen. Detta sker oftast i form av intensiva intervaller, en mycket tidseffektiv konditionsträningsform
 • Hematräning: Det är inga problem att träna hemma. Du slipper ta dig till gymmet och spar både tid och pengar (behöver inget gymkort).
 • Utomhusträning: Stora delar av året kan du träna med kettlebells utomhus. Något som många upplever som en skön känsla att få stå ute på en gräsmatta och träna.

Nackdelar:

 • Tålamod: Ska man lära sig alla övningar på egen hand så blir det ett väldigt tålamodskrävande arbete. Det finns en hel del bra handböcker om hur det ska gå till, men smidigast är nog att leta upp videoklipp på internet, såman ser exakt hur det ska gå till. Det allra bästa är naturligtvis att ha en instruktör som visar hur varje övning ska gå till. Då får man även en direkt feedback på om man utför övningen rätt.
 • Svårt med hög belastning: Det kan vara svårt att träna med kettlebells när man vill ha ännu högre belasning (gäller för de riktigt stora och starka personerna).Kettlebells med vikt upp till 48 kg finns, men när de blir så tunga bli de också rätt klumpiga och är svåra att jobba smidigt med.Bra alternativ till kettlebellsNyheter och Artiklar

Tips på rolig konditionsträning

Många som styrketränar gillar inte konditionsträning, så vi tänkte att vi skulle ge några tips på hur man kan göra konditionsträningen lite roligare.

10 tips för bättre gympass

Se till att dina gympass blir mer effektiva och roligare genom att följa dessa 10 tips.

Vatten - för att nå bra form

Man måste dricka vatten varje dag. Alla är överens om detta och att vatten är nyttigt är alla också överens om. Frågan som vi kommer att ta upp här är: Hur mycket vatten behöver du som tränar?

Med stegräknare i Växjö kommun

Med en stegtävling som de kallar "Gå till Paris" har Växjö kommun uppånått mycket bra resultat som många bara kan drömma om och sjukdagarna på kommunen har reducerats kraftigt.

Vila dig i form

Att ligga i soffan, äta god mat och sova lite extra på morgonen kan göra underverk med din kropp. Det är under återhämtningen som alla muskler växer och då din träning ger dig alla positiva hälsoeffekter.

Minska vikt framför din TV

Många hoppar över sin träning för att istället koppla av framför TV'n. Men varför inte förena nytta med nöje och ta fram en träningsmaskin och träna framför ditt favoritprogram.