Start > Träningsredskap > Löpband

Löpband (löparband)

Är du ute och går eller springer, ger det dig antagligen en frihetskänsla och frisk luft. Detta kan man inte få med ett löpband som står inne, men ett löpband ger dig samma träning som om du faktiskt gick eller sprang en runda ute. Det är viktigt att motorn är så stark att den orkar dra din vikt, och att den yta du springer på är så pass stor att du kan ta ut stegen rejält utan att vara rädd för att ta ett kliv utanför löpbandet.Bränn mest kalorier, använd ett löpbandAtt springa och gå är några av de mest naturliga sätten för människan att röra på kroppen, så har det varit i tusentals år. Ska man på ett effektivt sätt att öka kroppens energikonsumtion och förbränning är gång ett bra alternativ medan löpning är ett bra sätt att bättra på sin grundkondition. De flesta löpband bjuder dig på ett flertal olika träningsprofiler, allt för att det ska vara en säker, enkel och effektiv träning.

Storleken på löpbandet

Ju mer plats du har på löpytan, desto mer ökar stegsäkerheten och träningens komfort. Och ju högre hastighet du tränar på och ju oftare du byter lutningsvinkeln eller hastigheten och ju längre steglängd på den som tränar är, desto större löpytan borde löpbandet ha.

Löpband - med lägsta priset garanti

Köp ett löpband från Sporttema som garanterar lägsta priset, så kallad "Lägsta priset garanti".


Dämpning

Om man har ryggproblem, knäproblem eller är en något tyngre löpare så är en bra dämpning i löpbandet av stor vikt.

De flesta löpband har en "mycket väl godkänd" dämpning som t.ex. modellen från NordicTrack, Vision-Fitness, Life-Fitness, Tunturi och Horizon-Fitness. Medan modellen från Reebok, Daum, Schwinn, Proform, Kettler och Bremshey har en "väl godkänd" dämpning. Och vissa modeller från Reebok och Hammer endast har en "godkänd" dämpning.

Lutningsjustering

På nybörjarmodellerna finns det oftast endast en manuell lutningsjustering. För att förändra vinkeln måste lutningsvinkeln justeras för hand och träningen avbrytas, medan den elektroniska lutningsjusteringen tillåter ändringar av lutningsvinkeln under tiden träningen pågår. Justeringen sker med hjälp av knapptryckningar och träningen blir i och med detta smidigare och mer mångsidig.

Motor, max hastighet och hk

Om man använder en starkare motor så löper den förhållandevis lugnare och jämnare än vad en svagare motor gör på samma hastighet. Vilket innebär att belastningen för motorn avtar.

Dock bör man tänka på att några tillverkare tyvärr endast anger motorns topprestation, som endast kan nås vid vissa speciella tillfällen och den är därför inte relevant att titta på. Det som är avgörande är motorns prestation som kan upprätthållas kontinuerligt i många timmar.

Du bör också se till att välja ett löpband med en maximal hastighet som mer än väl överstiger din egen maximala hastighet. På så sätt behöver inte löpbandet köra på full fart hela tiden utan du har möjligheten att reglera hastigheten.

Digital-Drive (digital driftteknik)

På grund av den snabba digitala signalbehandlingen som motorer med digital driftteknik har, så fungerar den noggrannare och jämnare än vanliga motorer . En digital-drive motor lever längre och är tystare.

Träningsprogram

Den som är ute efter en mer omväxlingsrik och motivationshöjande träning (man vill bli uppmuntrad), ska välja ett löparband med inbyggda träningsprogram. På några modeller går det till och med att spara sitt eget träningsprogram och sin individuella löprunda.

Pulsstyrda träningsprogram

Beroende på det önskade träningsmålet (viktminskning, ökning av uthållighet mm), ålder, och kön kan du hitta det lämpliga pulsvärdet för din träning. Många (lite mer avancerade) löpband, styr lutningsvinkeln och hastigheten så att du jämnt befinner dig på samma hjärtfrekvens. Med pulsträning tränar du på ett hälsosamt och optimalt sätt. Läs mer om pulsträning på www.pulsklocka.nu.

Hopfällbart

Med några enkla handgrepp kan ett ihopfällbart löpband fällas ihop till ett löpband med en lodrätt position.

Tillverkare av löpband

Dessa leverantörer är framstående tillverkare av löpband. LifeFitness, Nautilus,Tunturi och Vision-Fitness. Medan NordicTrack, Daum, Bowflex, Schwinn och Proform har fått betyget "väl godkänd".

Volym (ljudnivån)

Volymen kan variera rätt så mycket. Volymens storlek beror framförallt av motorernas och löpbandens storlek och styrka.

De tillverkare som tillhör kategorin ”mycket ljudsvag” är Life Fitness, Horizon-Fitness, Vision-Fitness och Tunturi.

De tillverkare som tillhör kategorin ”ljudsvag till mellanhög” är Bremshey, UNO, NordicTrack, Schwinn, Daum och Kettler

De tillverkare som tillhör kategorin ”högljudd” är Weslo, Proform, Hammer och Reebok.

Tid

Tänker du endast springa 3 dagar i veckan (30 min per gång), så räcker det med ett av de enklare löpbanden, Men tänker du springa 1 timme per dag 7 dagar i veckan så är nog sannolikheten stor att den går sönder efter en kortare tid (säker första året).

Är det så att du löper mycket så rekommenderar vi att du väljer en kraftfullare modell. Självklart gäller samma sak om ni är flera som kommer att använda löpbandet.

Vikten på löparen

Hur mycket löparen väger påverkar löpbandet en hel del. Väger löparen uppemot 100 kg så behöver man ett löpband som kostar cirka 20000 kr för att det skall hålla, väger man däremot neråt 60 kg, så bör man klara sig med ett betydligt billigare.

Var skall löpbandet placeras?

Har jag plats för löpbandet? Passar det in i mitt hem? Löpbanden tar stor plats även fast de allra flesta är uppfällbara. Löpbandet används endast ett några timmar i veckan de andra 165 timmarna ska det vara en möbel som man endast ska titta på. Det estetiska är inte helt oväsentligt med en så stor ”möbel”.

Vad är jobbigast för löpbandet, gång eller löpning?

Det är faktiskt så att det som är jobbigast för löpbandet är faktiskt gång. Gång ger större motstånd för motorn än det gör med löpning. Så en person som går behöver ett kraftigare löpband än en som springer på löpbandet.

Vilka mål har du med din träning?

Är du intresserad av ett löpband som kan kopplas till datorn så att du kan följa hur din kondition utvecklas. Datorn kommer att sparar all data (puls löptider mm), detta ger dig en väldigt bra koll på din träning.

Pulsträning är det mest effektiva sättet att träna på. Kan man lyckas hålla pulsen på den nivå som man planerat för det aktuella träningspasset? Jo, det kan man, men detta finns inte på de billigaste modellerna.

En av de mest avancerade funktionerna är att löpbandet själv reglerar hastigheten till hur fort du springer. Minskar du farten, minskar löpbandets hastighet och självklart om du ökar din fart, så ökas löpbandets hastighet. Detta finns på De mest avancerade modellerna, men smakar det så kostar det. Finesser får man inte gratis, så tänk igenom vad du vill ha.

Hur avgör man kvaliteten på ett löpband?

Självklart går det inte att enbart avgöra kvalitén på ett löpband utifrån priset, men det är ändå ett av de bästa sätten att göra det på. Maxhastighet, motorstyrka, mm säjer tyvärr inte så mycket om kvalitén. Tråkigt men sant! Det bästa är naturligtvis att få rekommendationer av vänner och bekanta, eller ännu bättre, av något träningsgym. Gå gärna in på ett träningsgym och prata med personalen.

Varför skaffa ett löpband

Är du ute och går eller springer, ger det dig antagligen en frihetskänsla och frisk luft. Detta kan man inte få med ett löpband som står inne, men ett löpband ger dig samma träning som om du faktiskt gick eller sprang en runda ute. Det är viktigt att motorn är så stark att den orkar dra din vikt, och att den yta du springer på är så pass stor att du kan ta ut stegen rejält utan att vara rädd för att ta ett kliv utanför löpbandet.

Bra alternativ till löpbandLäs mer : Löpband på WikipediaNyheter och Artiklar

Tips på rolig konditionsträning

Många som styrketränar gillar inte konditionsträning, så vi tänkte att vi skulle ge några tips på hur man kan göra konditionsträningen lite roligare.

10 tips för bättre gympass

Se till att dina gympass blir mer effektiva och roligare genom att följa dessa 10 tips.

Vatten - för att nå bra form

Man måste dricka vatten varje dag. Alla är överens om detta och att vatten är nyttigt är alla också överens om. Frågan som vi kommer att ta upp här är: Hur mycket vatten behöver du som tränar?

Med stegräknare i Växjö kommun

Med en stegtävling som de kallar "Gå till Paris" har Växjö kommun uppånått mycket bra resultat som många bara kan drömma om och sjukdagarna på kommunen har reducerats kraftigt.

Vila dig i form

Att ligga i soffan, äta god mat och sova lite extra på morgonen kan göra underverk med din kropp. Det är under återhämtningen som alla muskler växer och då din träning ger dig alla positiva hälsoeffekter.

Minska vikt framför din TV

Många hoppar över sin träning för att istället koppla av framför TV'n. Men varför inte förena nytta med nöje och ta fram en träningsmaskin och träna framför ditt favoritprogram.