Start > Träningsredskap > Motionscykel

Motionscykel

Motionscyklar är något av de mest klassiska träningsredskapen för hemmet. Med det runda rörelseförloppet så skonas både knäna och ledarna. Knäna belastas mycket mindre än t ex under löpningen. Träning med motionscyklar kan utövas av alla och är bra för hjärtat och cirkulationsorganen.

Cykling passar alla människor, oavsett hälsa, kondition, erfarenhet eller ålder. Efter led- och knäskador är cykling ett utmärkt träningssätt. Cykling är ett enkelt, trevligt och effektivt sätt att förbättra konditionen, öka muskelmassan i benen och för att förbättra allmäntillståndet.

Motionscykeln är idealisk för uppvärmning innan ett ordentligt träningspass. Den tar lite plats och är ett utmärkt redskap att träna med i hemmet.

Motionscykel - med lägsta priset garanti

Köp en motionscykel från Sporttema som garanterar lägsta priset, så kallad "Lägsta priset garanti".Minka din vikt med skonsam träning

En motionscykel stramar upp och stärker dina vader, lår och säte. Motionscyklar ökar din fettförbränning och ger dig bättre kondition. Dessutom ger din dig låg belastning på dina knän, anklar och höftleder. Träning med en motionscykel är en av de största klassiska träningsformerna som är riktigt populär. Du kan till och med träna framför tv och samtidigt titta på ditt favoritprogram.

Att använda motionscyklar är ett utmärkt sätt för rehabilitering eller för viktminskning. Du förbättrar blodcirkulationen och tränar kroppen, och hela tiden sitter du stadigt, utan risk för fall,. Dessutom kan de moderna pulsräknare och displayer som finns idag göra att du kan se exakt hur träningen ger resultat.

Motionscykel jämfört med ergometer

Det finns starka skillnader i ergometrarnas och motionscyklarnas utrustning. Ergometrar justeras elektroniskt (i motsats till motionscyklar) och de utmärker sig av att de ger en exakt belastningsstyrning och man kan anger exakta värden. Ergometrar måste ange trampkraften i watt (allt enligt den europeiska normen DIN EN 957-1/5), medan motionscyklar endast får visa en belastningsnivå. På grund av dessa krav på exakthet är ergometrar mycket lämpliga för terapeutiska ändamål.

För de som inte behöver ta hänsyn till Watt-angivelserna kan vi rekommendera en motionscykel, dvs. de som vill göra något för hjärtat och cirkulationsorganen och helt enkelt bara motionera lite. För rehabiliteringsträning är ergometrar mycket viktiga redskap och för de som gärna vill utvärdera sin prestation. Då tränar man med bestämmelser för exakta belastningar.

Motionscykel jämfört med en spinningcykel

En extra stabil motionscykel som är gjord för effektiv träning och hårda tag kallas spinningcykel. Skillnaden mellan spinningcyklar och vanliga motionscyklar kan ungefär jämföras med skillnaden mellan tävlingscyklar i Giro d’Italia och vanliga stadscyklar.

Bandbroms

Bandbroms är ett plastband som bromsar svänghjulet under cyklingen. Nackdelen med detta är att det leder till att svänghjulet får en ojämn gång och att det framkallar ljud.

Magnetbroms

Magnetbroms är magneter som bromsar svänghjulet. Eftersom det inte finns någon kontakt mellan bromssystemet och svänghjulet så framkallas nästan inga ljud och roteringen på svänghjulet jämnt och fint.

Backbroms

En backbroms fungerar precis på samma sätt som en vanlig cykelbroms.

Elektrisk virvelström-broms

Den elektroniska virvelström-bromsen är en mycket avancerad broms som fungerar genom att den reglerar trampkraften datorstyrt och helt oberoende på varvtalet. Den är dessutom lika tyst som magnetbromsen.

Drivkraft

Remdriften är betydligt lugnare än vanlig kedjedrift (som vanliga cyklar har).

Träningsdatorer

Antalet funktioner ökas hela tiden och med detta medföljer stigande priser. Bättre redskap erbjuder installerade träningsprogram.

Svänghjul

Generellt är det så att ju tyngre svänghjulet är på en träningscykel eller en ergonometer, desto lugnare är maskinens gång och därmed blir det mer skonande för lederna. Det finns vissa undantag där det är så att på grund av svänghjulets enorma rotationshastighet behöver det inga tunga svänghjul för att utföra jämna varv.

Bra alternativ till motionscykelLäs mer : Motionscykel på WikipediaNyheter och Artiklar

Tips på rolig konditionsträning

Många som styrketränar gillar inte konditionsträning, så vi tänkte att vi skulle ge några tips på hur man kan göra konditionsträningen lite roligare.

10 tips för bättre gympass

Se till att dina gympass blir mer effektiva och roligare genom att följa dessa 10 tips.

Vatten - för att nå bra form

Man måste dricka vatten varje dag. Alla är överens om detta och att vatten är nyttigt är alla också överens om. Frågan som vi kommer att ta upp här är: Hur mycket vatten behöver du som tränar?

Med stegräknare i Växjö kommun

Med en stegtävling som de kallar "Gå till Paris" har Växjö kommun uppånått mycket bra resultat som många bara kan drömma om och sjukdagarna på kommunen har reducerats kraftigt.

Vila dig i form

Att ligga i soffan, äta god mat och sova lite extra på morgonen kan göra underverk med din kropp. Det är under återhämtningen som alla muskler växer och då din träning ger dig alla positiva hälsoeffekter.

Minska vikt framför din TV

Många hoppar över sin träning för att istället koppla av framför TV'n. Men varför inte förena nytta med nöje och ta fram en träningsmaskin och träna framför ditt favoritprogram.