Start > Träningsredskap > Pulsklocka

Pulsklocka

Pulsklockan mäter antal pulsslag per minut, det vi i dagligt tal kallar för pulsen. Pulsen är ett mått på hur mycket syre som går åt vid en viss ansträngning och hur mycket kroppen måste arbeta. Pulsen kan användas för att bestämma energiförbrukning, konditionsförbättring, arbetsintensitet mm.Vad är en pulsklocka?

En pulsmätare består av två delar (en mottagarklocka och ett sändarbälte). En del är en klocka som tar emot signaler från sändarbältet, som är den andra delen. Sändarbältet är ett bälte som du spänner fast under bröstet. Bältet sänder information vidare till klockan efter att den har registrerat hjärtats slag. För att bältet ska fungera som det ska, behöver du fukta sensorerna som sitter på baksidan på framdelen av bältet, sedan är det bar att spänna det på plats. Bandets sändare sitter mitt på bältets framsida, och därifrån överförs dina hjärtslag till klockan på armen.

Hur fungerar en pulsmätare?

Man spänner fast ett sändarbälte med elektroder runt bröstkorgen som kontinuerligt registrerar pulsen. På din pulsklocka som du bär på handleden avläser du din aktuella puls. Idag finns det många modeller som är anpassade för olika ambitionsnivåer och motionsformer.

Planera din träning med pulsträning

Pulsklockan är ett utmärkt redskap för den som vill planera sin träning. Bl.a. för att mäta energiomsättning under ett pass eller för att hålla koll på sin träningsintensitet. Nu för tiden finns det flera olika märken av pulsklockor, från de mest avancerade modeller till den enklaste varianten. De avancerade har massor av funktioner såsom överföring till datafil, uppspelning av minne, pulsintervall, mellantider mm.

När ska du använda en pulsklocka?

En pulsklocka kan användas under alla fysiska aktiviteter, t.ex. löpning, innebandy, simmning, konditionsträning och promenader. Det fungera utmärkt att kombinera träning med en pulsklocka med diverse andra olika träningsmaskiner. Några träningsredskap som passar bra tillsammans med puslträning med en pulsklocka är crosstrainer, ergometer, löpband, motionscykel, roddmaskin, spinningcykel, stegräknare (för promenader) eller en trappmaskin.Läs mer : Pulsklocka på Wikipedia


 


Nyheter och Artiklar

Tips på rolig konditionsträning

Många som styrketränar gillar inte konditionsträning, så vi tänkte att vi skulle ge några tips på hur man kan göra konditionsträningen lite roligare.

10 tips för bättre gympass

Se till att dina gympass blir mer effektiva och roligare genom att följa dessa 10 tips.

Vatten - för att nå bra form

Man måste dricka vatten varje dag. Alla är överens om detta och att vatten är nyttigt är alla också överens om. Frågan som vi kommer att ta upp här är: Hur mycket vatten behöver du som tränar?

Med stegräknare i Växjö kommun

Med en stegtävling som de kallar "Gå till Paris" har Växjö kommun uppånått mycket bra resultat som många bara kan drömma om och sjukdagarna på kommunen har reducerats kraftigt.

Vila dig i form

Att ligga i soffan, äta god mat och sova lite extra på morgonen kan göra underverk med din kropp. Det är under återhämtningen som alla muskler växer och då din träning ger dig alla positiva hälsoeffekter.

Minska vikt framför din TV

Många hoppar över sin träning för att istället koppla av framför TV'n. Men varför inte förena nytta med nöje och ta fram en träningsmaskin och träna framför ditt favoritprogram.