Start > Träningsredskap > Spinningcykel

Spinningcykel

Att använda en spinningcykel gör att din inspiration för cykling ökar. Spinningcyklar ska vara byggda för hård belastning, och de är något som sätter rejäl fart på fettförbränningen.

En spinningcykel är en extra stabil motionscykel som är gjord för effektiv träning och riktigt hårda tag. Till skillnad på en vanlig motionscykel som inte tål dessa påfrestningar på samma sätt.

Det finns ett antal leverantörer av spinningcyklar att välja mellan, T.ex. Abilica, terracoda med flera.

Spinningcykel - med lägsta priset garanti

Köp en spinningcykel från Sporttema som garanterar lägsta priset, så kallad "Lägsta priset garanti".Lika effektivt som löpning

Spinning är minst lika effektivt som att springa (löpträna), men man kan träna oftare med spinning, eftersom den är betydligt skonsammare mot lederna.

Spinningcykel jämfört med en vanlig motionscykel

En extra stabil motionscykel som är gjord för effektiv träning och hårda tag kallas spinningcykel. Skillnaden mellan en spinningcykel och en vanlig motionscykel kan ungefär jämföras med skillnaden mellan en tävlingscykel i Giro d’Italia och en vanlig stadscykel.

En stor skillnad mellan spinningcyklar och vanliga motionscyklar är att spinningcyklarna är stabilare, helt enkelt för att man ska kunna jobba riktigt hårt genom att "stå" på cykeln. Vidare är det så, att på en spinningcykel kan man ändra motståndet steglöst, för att på så sätt efterlikna nedförsbackar och motlut.Vad är då de största skillnaderna mellan en spinningcykel och en vanlig motionscykel?

En spinningcykel har:

 • En robust konstruktion som tål mycket tuff användning
 • En smal sadel
 • En friktionsbroms, för att kunna skapa mycket högt motstånd, låter lite och behöver byta klossar regelbundet.
 • Ett böjt styre
 • Inga motivatioinshöjade finesser, program osv.
 • Ett fast nav (oftast)

Spinning för alla

Spinning är till för alla gammal som ung, tränad som otränad. Spinningen ger den största energiförbrukningen av alla motionsformer och den ökar snabbt konditionen på utövaren.

Spinning, vad är det?

Att cykla inomhus där cyklisten själv bestämmer terrängen, allt till musik, är vad vi brukar kalla spinning (cykelaerobics). Det finns specialutvecklade cyklar för att utöva spinning, så kallade spinningcyklar eller bodybikes. Spinningcykeln är mycket stabilare än en vanlig motionscykel. En annan stor skillnad är att man med en spinningcykel kan ändra motståndet helt steglöst för att på så sätt efterlikna både nedförsbackar och motlut.

Passar spinning för dig?

Att träna spinning passar de flesta, även om du är otränad innan, eftersom var och en själv reglerar hastigheten och motståndet. Detta gör att man slipper negativ jämförelse och bara tävlar mot sig själv.

Det är lätt att ta sig tid för träning eftersom man har spinningcykeln hemma!

Spinning är en skonsam träning

Spinning är minst lika effektivt som att löpträna eller jogga, men spinning kan man träna oftare, eftersom det är mycket skonsammare mot lederna. Detta innebär också att spinning är ett bra alternativ för överviktiga, just på grund av att det inte belastar lederna som t ex gympa eller jogging gör.

Spinning - ett bra komplement till annan träning

Eftersom man tränar syreupptagningsförmåga och kondition mycket bra med spinning är det ett bra komplement till annan träning. Att just spinningen är så effektiv beror på att man använder sig av de stora lår- och de stjärtmusklerna, det vill säja kroppens största muskelgrupper. Det här betyder också att blodcirkulationen och hjärtat får arbeta extra mycket, vilket innebär i att kaloriförbrukningen blir mycket hög och att konditionen förbättras snabbt.

Ställ in din spinningcykel så här:

Sadeln

Du bör höja sadeln så pass mycket att benet bara är lätt böjt när pedalen är i nedersta läget. Sadeln bör justeras till ett läge längre bak om man är längre och längre fram om man är kortare. Mellanläget bör användas om man är ungefär 180 cm lång, men prova dig gärna fram tills du hittar ett bra läge för dig.

Styret

Styret bör något högre än sadeln eller vara i jämnhöjd med sadeln. Det bättre för ryggen genom att hålla den rak, så eftersom det inte finns något luftmotstånd inomhus så är det nog bäst att sätta styret något högre än om man var utomhus.

Vad bör man tänka på vid köp av en spinningcykel?

 • För att det ska vara en riktigt stabil och robust spinningcykel bör den vara uppbyggd av fyrkantsbalkar som är gjorda av stabila material (tex. rostfritt stål). En annan viktig sak att tänka på är tyngden. Tyngden på en spinningcykel är viktig, bland annat för att du ska kunna ta i riktigt mycket när du cyklar. Spinningcykeln bör gärna väga 40-50 kg. Av dessa 40-50 kg bör svänghjulet väga minst 20 kg, och det ska vara ett jämnt och balanserat motstånd.
 • Att ställa in cykeln så att den passar din kropp är en viktigt del att tänka på vi köp av en spinningcykel. Därför bör ni välja en cykel med justerbar sadelstolpe, styre och sadel. En annan sak att tänka på är att spinningcyklarna ofta har en högsta användarvikt och rekommenderad användarlängd. Är det dessutom så att fler person er ska använda spinningcykeln, är det ännu viktigare att det går att ställa in cykeln för att passa alla, samt att det inte är svårt att ställa in dessa inställningar.
 • Olika cyklar olika bromssystem och olika cyklar har olika driftsystem. Det kan vara magnetbroms eller skivbroms samt kedjedrift eller remdrift. Kombinationen magnetbroms och remdrift är det vanligaste på ordinära motionscyklar. Kedjedrift tål något högre kraftöverföring medan remdrift är mer tystgående. På vissa modeller av spinningcyklar kan man välja mellan frikrans eller fast nav. Om pedalerna stannar när du slutar trampa så har du frikrans på din spinningcykel. Fast nav innebär att pedalerna fortsätter att rulla när du slutar trampa och det är det vanligaste på spinningcyklar. Är du ute efter den mest optimala ”spinningkänsla” i cykeln ska du ha fast nav på cykeln, tyvärr så blir det på bekostnad av att skaderisken ökar. Barn bör inte cykla på spinningcyklar med fast nav. Om barnet slutar att trampa så fortsätter tramporna att snurra, har man har lite otur kan de skada benen ordentligt.
 • En annan detalj att tänka på är vilka sorts pedaler du ska ha, med hållare för vanliga skor eller med clips för specialskor.
 • En display med olika funktioner är något som oftast finns på en spinningcykel. Displayen visar oftast hastighet, cyklad sträcka och tid. En del avancerade modeller har även möjlighet att koppla en pulsklocka för att mäta effektiviteten av träningen.
 • Spinningcykeln bör också vara utrustad hållare till vattenflaska och med transporthjul. För att skona golvet under spinningcykeln kan det vara bra med någon skyddande matta under.

Bra alternativ till spinningcykelLäs mer : Motionscykel på WikipediaNyheter och Artiklar

Tips på rolig konditionsträning

Många som styrketränar gillar inte konditionsträning, så vi tänkte att vi skulle ge några tips på hur man kan göra konditionsträningen lite roligare.

10 tips för bättre gympass

Se till att dina gympass blir mer effektiva och roligare genom att följa dessa 10 tips.

Vatten - för att nå bra form

Man måste dricka vatten varje dag. Alla är överens om detta och att vatten är nyttigt är alla också överens om. Frågan som vi kommer att ta upp här är: Hur mycket vatten behöver du som tränar?

Med stegräknare i Växjö kommun

Med en stegtävling som de kallar "Gå till Paris" har Växjö kommun uppånått mycket bra resultat som många bara kan drömma om och sjukdagarna på kommunen har reducerats kraftigt.

Vila dig i form

Att ligga i soffan, äta god mat och sova lite extra på morgonen kan göra underverk med din kropp. Det är under återhämtningen som alla muskler växer och då din träning ger dig alla positiva hälsoeffekter.

Minska vikt framför din TV

Många hoppar över sin träning för att istället koppla av framför TV'n. Men varför inte förena nytta med nöje och ta fram en träningsmaskin och träna framför ditt favoritprogram.