Start > Träningsredskap > Stegräknare


Stegräknare (även kallad pedometer)

För att det ska bli lite roligare att röra på sig under vardagen, kan man med fördel använda en stegräknare. Det blir samtidigt lättare att sätta upp tydliga mål, både för dig som är nybörjare och för dig som redan motionerar. Börja och promenera dig till en bättre hälsa, genom att räkna dina steg redan idag!

Cirka 10 000 steg om dagen bör en vuxen människa bör enligt Folkhälsoinstitutet. Det betyder en ungefärlig sträcka på 7,5 km. Med en stegräknare ser du enkelt hur många steg/dag du tar. Dessutom är den en motivationshöjare och som ger dig möjlighet att sätta upp realistiska mål för din motion.När ska du använda din stegräknare?

Stegräknaren använder du hela dagen, du sätter på dig den på morgonen och bär den med dig tills du går och lägger dig på kvällen. Det vanligaste är att man bär stegräknaren fastsatt i bältet eller byxlinningen.

Stegräkna din vardag

60 minuter intensiv städning eller en 15 minuter lång promenad ger ca 1500 steg. De aktiviteter vi oftast glömmer är också viktiga att mäta, t.ex. när du går omkring på jobbet och hemma. Försök att ta vara på varje tillfälle till vardagsmotion, stig av några hållplatser för tidigt, gå till jobbet eller ta trapporna istället för hissen.

Planera din stegräkning

Att skriva upp antalet steg du gått under en vecka kan vara ett bra sätt att börja sin stegräkning med. Räkna fram ett genomsnitt på hur många steg du tagit varje dag genom att dela detta på antalet dagar under veckan. Sätt sedan upp några delmål, t.ex. att öka antalet steg med 5% per dag, tills du nått ditt huvudmål. Skulle du ”misslyckas” någon vecka så gör det inget.Det är bara att samla nya krafter, det viktigaste är inte att du når målen, utan att du nu är på väg mot ett hälsosammare liv.

Att köpa rätt stegräknare

En stegräknare räknar det antal steg du tar under tiden du har stegräknaren på dig (det kan vara en eller flera promenader, eller kanske hela dagen). Ökningen av motivationen vid användande av stegräknare är särskilt stor i en grupp som bantar tillsammans, då stegräknaren kan sporra er till att motionera mera. Nedan tittar vi på hur en stegräknare bör användas för viktminskning och hur man köper rätt stegräknare.

Minska din vikt - fettförbränning och viktminskning med stegräknare

Ett utmärkt sätt för viktminskning och ökar fettförbränningen är att ta lite raskare promenader. Promenader får dig att må bättre, ökar din kondition och ger bättre hälsa. Ju mer du promenerar desto bättre (gärna varje dag).

För många som rör sig för lite och inte har lust, tid eller helt enkelt inte har de rätta fysiska förutsättningarna för att träna i ett högre pulsintervall, är en stegräknare det som kan hjälpa till. Det brukar fungera alldeles utmärkt. Stegräknarna motiverar till mer vardagsmotion genom att man går fler promenader.

Kaloriförbrukning i stegräknaren

Det finns stegräknare som beräknar din förbrukning av kalorier under löpningen eller promenaden. Värdet som räknas ut baseras på din vikt och är en uppskattning av din förbrukning.

Fler personer = ökad motivation

Om ni är flera i en grupp som köper stegräknare samtidigt, så finns det bra förutsättningar för att motivera varandra till längre och fler promenader.
En stegräknare är enkel att få igång

Först ska man genomföra en enkel kalibrering av din steglängd, sedan är det bara att sätta igång och promenera och räknar antalet steg.

En stegräknare är inte stor, den är betydligt mindre än mobiltelefoner och du fäster dem vanligtvis på ett bälte. Det finns även vissa modeller av stegräknare som man kan ha lösa i fickan. Andra modeller finns inbyggd i annan utrustning t.ex. mobiltelefoner och MP3-spelare. Vad du ska välja avgör du helt själv, välj den modell som känns enkelt och bra för dig.

Stegräknare med fler funktioner

De lite mer avancerade modellerna av stegräknare har fler funktioner. Självklart är det så att modellerna som har lite mer finesser är lite dyrare, så det är bra att tänka igenom vilka funktioner du har behov av. Att ha flera funktioner är inte nödvändigt, men om det kan göra löpningen eller promenaden roligare så ökas motivationen, och motivation är mycket viktigt om man ska lyckas nå sina mål.

De vanligaste extrafunktioner är bla dessa:

  • Pulsmätning
  • Kaloriförbrukning
  • Sträcka, tid och hastighet
  • Mobiltelefon och MP3-spelare
  • Överfallslarm

Pulsklocka med stegräknare

Med en pulsklocka får du möjlighet att pulsträna. Är det så att man är intresserad av att både räkna antalet steg och pulsträna, så är det vettigt att försöka hitta en modell som har både och, istället för att köpa en pulsklocka och en stegräknare.Läs mer : Stegräknare på Wikipedia


 


Nyheter och Artiklar

Tips på rolig konditionsträning

Många som styrketränar gillar inte konditionsträning, så vi tänkte att vi skulle ge några tips på hur man kan göra konditionsträningen lite roligare.

10 tips för bättre gympass

Se till att dina gympass blir mer effektiva och roligare genom att följa dessa 10 tips.

Vatten - för att nå bra form

Man måste dricka vatten varje dag. Alla är överens om detta och att vatten är nyttigt är alla också överens om. Frågan som vi kommer att ta upp här är: Hur mycket vatten behöver du som tränar?

Med stegräknare i Växjö kommun

Med en stegtävling som de kallar "Gå till Paris" har Växjö kommun uppånått mycket bra resultat som många bara kan drömma om och sjukdagarna på kommunen har reducerats kraftigt.

Vila dig i form

Att ligga i soffan, äta god mat och sova lite extra på morgonen kan göra underverk med din kropp. Det är under återhämtningen som alla muskler växer och då din träning ger dig alla positiva hälsoeffekter.

Minska vikt framför din TV

Många hoppar över sin träning för att istället koppla av framför TV'n. Men varför inte förena nytta med nöje och ta fram en träningsmaskin och träna framför ditt favoritprogram.